وی افزود: با توجه به افزایش حجم روابط نزدیک ایران و ترکیه در دوران اخیر این دو کشور در یک محور مثبت به روابط خود ادامه خواهند داد. البته پس از اینکه با آقای روحانی برای ارتقای حجم مبادلات تجاری به میزان 30 میلیارد دلار توافق کردیم متاسفانه شاهد بودیم که مبادلات تا میزان 10 میلیارد دلار برآورد شد ولی در این نشست نقشه راه و هدف را بر دستیابی به مبادلات 30 میلیارد دلاری قرار دادیم. همچنین در چارچوب این نشست موضوع صنایع، راه، دفاع و انرژی را مورد بحث قرار دادیم.

رییس‌جمهور ترکیه ادامه داد: همچنین تصمیم گرفتیم با همکاری‌های بانک‌های مرکزی و همکاری‌های بانک‌های دیگر این دو کشور، بخش تامین مالی همکاری‌ها را افزایش دهیم و برای نجات از فشار بازار ارز قرار شد که مبادلات خود را با پول ملی دو کشور انجام دهیم. همچنین مسئولین بانک‌های مرکز دو کشور یک گردهمایی دارند و قرارداد مربوط را در این باره امضا خواهند کرد. علاوه بر این تصمیم گرفتیم شعب بانک‌های دیگری که در این دو کشور فعالیت دارند در هر دو کشور فعالیت داشته باشند و همچنین اراده و قاطعیت خود را برای تقویت روابط دو کشور در زمینه انرژی گذاشتیم که همکاری تنگاتنگ وزرای انرژی دو کشور در این باره دارای اهمیت زیادی است.

اردوغان گفت: همچنین در خصوص گردشگری، افزایش همکاری وزرا و مسئولین گردشگری دارای اهمیت است و ما همچنین خواستار اشتراک‌گذاری تجارب خود در زمینه گردشگری با ایران هستیم. مطمئنا با انجام همکاری‌ها در زمینه گردشگری شهروندان زیادی از ترکیه ده‌ها هزار نفر برای بازدید به ایران خواهند آمد. البته میزان سفرهای شرکت‌های هواپیمایی ترکیه رقم بالایی را نشان می‌دهد. ما همچنین سرمایه‌گذاران ترکیه را برای سرمایه‌گذاری در ایران تشویق کردیم.

وی در خصوص مسائل منطقه، اظهار کرد: مساله عراق در حوزه مسائل منطقه در رده اول است که به صورت سه‌جانبه برای حل آن تلاش می‌کنیم. پیش از این هم درباره همه‌پرسی غیرقانونی اقلیم کردستان باید بگویم که آن را به رسمیت نمی‌شناسیم. ترکیه با اقلیم کردستان عراق 35 کیلومتر مرز دارد. در شرق آن کشور ایران، در جنوب آن دولت عراق و در غرب آن کشور سوریه است. اقلیم کردستان عراق در این باره چه می‌خواهد کند نمی‌دانیم. در حال حاضر در تمام جهان هیچ کشوری به جز اسرائیل از آن حمایت نمی‌کند. از نظر ما تصمیمی که بر روی یک میز همراه با موساد اتخاذ شده قابل قبول نیست. ایران و ترکیه در این خصوص موضع قاطعی دارند که این موضع بر همه مشخص است. مخاطب ما در عراق دولت مرکزی آن است. همه‌پرسی اقلیم کردستان را نامشروع می‌خوانیم. ما در این باره اقداماتی را در نظر داشتیم. هم ایران، هم عراق و هم ترکیه در قبال اقدامات اقلیم کردستان عراق تدابیری را داشتند که شدیدتر هم خواهد شد.

اردوغان با اشاره به مسائل سوریه بیان کرد: در سوریه مکانیزم سه‌جانبه‌ای ایجاد کردیم. در آنجا به عنوان کشورهای ایران، سوریه و ترکیه مذاکراتی را آغاز کردیم و با تلاش در مبارزه با داعش و النصره به داد مردم مظلوم خواهیم رسید. دفاع مشترک ما از مردم مظلوم وظیفه است و در این راستا وزرا، نیروهای مسلح و واحدهای اطلاعاتی اقدامات لازم را انجام خواهند داد./ایسنا