حضرت فاطمه معصومه(س) بانویی از جنس ملکوت و از تبار عش آل محمد(ص) است که حرم ملکوتی آن حضرت در دل کویری شهر قم، پناهگاه دلباختگان و عاشقان اهل بیت(ع) شده است و در روایت های مختلفی از امامان معصوم، بهشت را وعده زیارت زائران ایشان داده اند.
کد خبر: ۳۵۶۹۶۷
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۶ 08 January 2017
به گزارش تابناک قم، حضرت فاطمه معصومه(س) در روز اول ذیقعده سال 173 هجری قمری در خانه امام هفتم شیعیان حضرت موسی بن جعفر(ع) و بانو حضرت نجمه خاتون‌(س) در شهر مدینه منوره متولد شد و مشهورترین لقب آن حضرت «معصومه» است.

این بانو تحت تعلیم علمی و فرهنگی و مخزن اسرار دانش الهی و منبع علم و معرفت پدر بزرگوار و بردارش پیشوای هشتم شیعیان امام رضا(ع) قرار گرفت و با رشد بالای علمی به سوالات شرعی و دینی مردم پاسخ می داد.

اسامی و لقب هایی که برای حضرت معصومه(س) ذکر شده شامل طاهره (پاکیزه)، حمیده (ستوده)، رشیده (حد یافته)، تقیه (پرهیزگار)، رضیه (خشنود از خدا)، مرضیه (مورد رضایت خدا)، سیده صدیقه (بانوی بسیار راستگو)، سیده رضیه مرضیه (بانوی خشنود خدا و مورد رضای او)، سیده نساء العالمین (سرور زنان عالم) است. هم چنین محدثّه و عابده از صفات و القابی است که برای حضرت معصومه(س) عنوان شده است.

در تاریخ نقل شده است که فاطمه معصومه(س) از جهت شخصیت فردی و کمالات روحی، در بین فرزندان موسی بن جعفر(ع) بعد از برادرش، علی بن موسی الرضا(ع) در والاترین رتبه جای دارد در همین راستا شیخ محمد تقی تستری، در قاموس الرجال، به جایگاه علمی این بانو اشاره می کند و حضرت معصومه(س) را به عنوان بانوی اسوه معرفی کرد و فضیلت وی را در میان دختران و پسران حضرت موسی بن جعفر(ع)، غیر از امام رضا(ع) بی نظیر دانسته است. وی در این زمینه چنین می نویسند: در میان فرزندان امام کاظم(ع) با آن همه کثرتشان، بعد از امام رضا(ع) کسی هم شان حضرت معصومه(س) نیست.

این بانو به قدری عالمه بوده است که در زمان نبود پدر بزرگوارش به پرسش ‌های دینی و فقهی شیعیان پاسخ می‌ داد به گونه ای که روزی گروهی از شیعیان وارد مدینه و برای دستیابی به پاسخ سوالات خویش به خانه موسی بن جعفر رهنمود شدند، در این هنگام دختری عالمه پرسش های آنان را گرفت و پاسخ های آنان را نوشت. در طول مسیر کاروانیان به پیشوای هفتم شیعیان برخورد کردند و جواب سوال ها را به این امام معصوم نشان دادند ایشان لبخندی زد و سه بار فرمود: «فداها ابوها؛ پدرش فدایش باد.»

هم چنین وی راوی حدیث منزلت، حدیث غدیر، حدیث فاطمیات، روایت معراج پیامبر(ص)، روایت تولد امام حسین(ع) و روایت دوستی اهل بیت(ع) بوده است به گونه ای که علامه بزرگوار امینی در کتاب شریف الغدیر به بعضی از آن ‌ها استناد می ‌کند، از این رو نقل این احادیث حاکی از مقام علمی والای آن بانو است.

شفیعه روز جزا یکی دیگر از ویژگی های این بانوست که نشانگر جایگاه بالای او در نزد پروردگار است، بالاترین جایگاه شفاعت، از آن رسول گرامی اسلام (ص) است که در قرآن کریم از آن به (مقام محمود) تعبیر شده است. همانا 2 تن از بانوان خاندان پیامبر از جمله خاتون محشر حضرت فاطمه زهرا(س) و شفیعه روز جزا حضرت فاطمه معصومه(س) شفاعت گسترده‌ای دارند که بسیار وسیع و جهان شمول است. درباره شفاعت این بانوی مطهر از امام جعفر صادق(ع) پیشوای ششم شیعیان نقل است: «با شفاعت او همه شیعیان ما وارد بهشت می‌ شوند».

حضرت معصومه(س) به قدری دارای جایگاه علمی و عرفانی است که حضرت رضا(ع) در شان او زیارتنامه ای را صادر فرموده است از این رو بعد از فاطمه زهرا (س) تنها زیارتی که از امام معصوم برای یک بانو مکرمه نقل شده، زیارت حضرت معصومه (س) است. در فرازی از این زیارتنامه آمده است: «ای فاطمه مرا در مورد ورود به بهشت شفاعت کن؛ چرا که در پیشگاه خداوند دارای مقامات و درجات بسیار ارجمندی هستی.»

حضرت معصومه(س) در زبان فقیهان گران قدر شیعه، به لقب کریمه اهل بیت(ع) یاد می شود. عابده بودن از دیگر صفات این بانوست، ایشان در اقامت 17 روزه اش در بیت النور قم به خواندن نمازهای شب و عبادت کردن پرداخت.

وجود روایت هایی از امامان معصوم نشانگر جایگاه معنوی این بانوست، پیشوای ششم شیعیان امام صادق(ع) می فرمایند:«آگاه باشید که برای خدا حرمی است و آن مکه است؛ و برای پیامبر خدا حرمی است و آن مدینه است و برای امیرمؤمنان حرمی است و آن کوفه است. بدانید که حرم من و فرزندانم بعد از من، قم است. آگاه باشید که قم، کوفه کوچک ماست، بدانید بهشت هشت دروازه دارد که سه تای آن ها به سوی قم است. بانویی از فرزندان من به نام فاطمه، دختر موسی، در آن جا رحلت می کند که با شفاعت او، همه شیعیان ما وارد بهشت می شوند.»

هم چنین امام رضا(ع) فرمودند: «کسی که فاطمه معصومه را زیارت کند، در حالی که معرفت به حق او داشته باشد، پاداش او بهشت است» و امام جواد(ع) درباه عمه گرامی اش فرمود:« کسی که قبر عمه ام را در قم زیارت کند، سزاوار بهشت است.»

شهر قم از گذشتگان دور مورد توجه معصومان قرار گرفته است به گونه ای که در قلب کویری خویش گنبد طلایی از مزار بانویی ملکوتی دارد.

بانویی که در سال ٢٠1 هجری قمری با هدف دیدار برادرش امام هشتم شیعیان که با اصرار و تهدید مامون عباسی به مرو تبعید شده بود با همراهی بستگانش راهی خراسان شد که در نزدیکی ساوه به علت اتفاق هایی که افتاده بود از ادامه مسیر بازماند و از اطرافیان خواست تا او را به شهر قم برسانند.

آن حضرت روز ٢٣ ربیع الاول سال ٢٠١ هجری قمری وارد شهر مقدس قم شد، بزرگان شهر قم وقتی خبر رسیدن حضرت معصومه(س) به قم را شنیدند به استقبال آن حضرت رفتند، در این میان «موسی بن خزرج» بزرگ خاندان «اشعری» زمام ناقه آن حضرت را به دوش می کشید و سایر مردم گرداگرد کجاوه حضرت در حرکت بودند، سپس در محلی که امروز «میدان میر» نامیده می شود شتر آن حضرت در جلو در منزل «موسی بن خزرج» زانو زد.

آن بزرگوار به مدت ١٧ روز در این شهر زندگی کرد و محل عبادت آن حضرت در مدرسه ستیه به نام «بیت النور» هم اکنون محل زیارت ارادتمندان آن حضرت است. سرانجام در روز دهم ربیع الثانی و «بنا بر قولی دوازدهم ربیع الثانی» سال ٢٠١ هجری قمری به دیدار حق لبیک گفت.

مردم قم بر سر و سینه زنان، پیکر پاکش را به سوی محلی به نام «باغ بابلان» بردند و تشییع کردند، از این رو موسی بن خزرج سایبانی از بوریا بر فراز قبر شریفش قرار داد تا این که حضرت زینب فرزند امام جواد(ع) به سال ٢٥٦ هجری قمری اولین گنبد را بر فراز قبر شریف عمه بزرگوارش بنا کرد.

امروز حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) پناهگاه عاشقان و دلسوختگان عصمت و طهارت است که دل های خویش را به ضریح طلایی اش گره کرده اند تا با شفاعت این بانو غبار گناه از دل های آنان زدوده شود.
منبع: ايرنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار