"سیدحمزه بازار" نام جشنیست با هدف شکرگزاری مردم روستای اسرم در مازندران به درگاه خدا، آیینی که صدها سال قدمت و ریشه ای به عمق ارادت مردم مازندران نسبت به عقاید مذهبی و تاریخی دارد.
کد خبر: ۱۲۸۳۹۱
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۰ 13 November 2015
تابناک مازندران،سرویس فرهنگی/ مراسم باشکوه شکرگزاری برداشت محصول یکی از رسوم زیبای مردم مازندران است که اگرچه در اغلب مناطق این استان برگزار میشود اما آیین "سیدحمزه بازار" با جمعیت زیادی همه ساله در روستای اسرم یکی از بزرگترین روستاهای استان برگزار می‎شود.
مردم این روستای 6هزار نفری در یک روز پاییزی که از قبل تعیین و اطلاع رسانی کرده‎اند آیینی را به نام مراسم شکرگزاری در آُستانه مقدس حضرت سیدحمزه(ع) از شهدای ترویج مذهب تشیع در طبرستان دور هم جمع می شوند تا رسوم چندصد ساله خود را به اجرا بگذارند.
امامزاده شهید سیدحمزه(ع) از نوادگان امام حسن(ع) مجتبی است که در سال 260 هجری قمری در نبرد با سپاهیان یعقوب لیث صفاری در دشت اسرم به شهادت رسید، در شجره نامه این امامزاده از وی به نام "سید حمزه الاصغرابن عیسی‎ابن محمد البطحانی‎الاکبرابن قاسم ابومحمدابن ابومحمدالحسن‎ابن زید ابوالحسین‏ ابن‎الامام الحسن المجتبی(ع)" نام برده شده است و مردم روستای اسرم اعتقادی راسخ به کرامات این امامزاده جلیل‎القدر دارند.
آیین شکرگزاری در روستای اسرم یکی از قدیمی‎ترین و شاید کهن‎ترین رسم در نوع خود در منطقه طبرستان بزرگ باشد  که در باب چگونگی شکل گیری این رسم گفته اند که صده های گذشته روستای اسرم منطقه ای آباد و زارع نشین بوده است که هنوز هم برخی آثار این تمدن وجود دارد، اما وقوع یک بیماری مسری (احتمالا وبا) موجب می شود که مردم زیادی جان خود را از دست بدهند و همین مساله موجب تشویش افکار و تهدید جان مردم شده بود.
مردم برای رهایی از این بلای جانسوز به خدای متعال پناه می برند و امام زاده معظم سید حمزه را واسطه مدد الهی قرار می دهند تا این بیماری به لطف الهی از منطقه آنان رخت بربندد و نذر می کنند چنانچه نسل آنان از بیماری، مرگ‏ومیر ناشی از بیماری وبا رهایی یابد، همه ساله پس از برداشت محصول با قربانی کردن گوسفند و زیارت دست جمعی آقا سیدحمزه و قبور درگذشتگان شکرانه این رحمت الهی را به جای آورند و با وجود کم‎رغبتی اغلب جوانان به برخی رسوم کهن اما این رسم مردم اسرم در سالهای اخیر با شکوه  فراوان و روز افزون برگزار می شود.
دید و بازدید از اقوامی که در طول سال به دلیل زندگی در شهرها یا استانهای دیگر فرصت دیدار آنان به وجود نیامده بود،نماز جماعت، زیارت امامزاده جلیل القدر سیدحمزه(ع) شهدا و درگذشتگان، توزیع غذای نذری، بیان جدیدترین مسائل مهم اجتماعی روستا به مردم و ... از کارکردها و برنامه های این مراسم در روستا است و نکته جالب اینکه اسرمی ها افزون بر نیاز غذای خود و میهمانان دعوت شده بر سفره خود معمولا چند غذای اضافه در ظروف یکبار مصرف صندوقی قرار می دهند و آنرا برای پذیرایی از میهمانان ناشناس به متولیان بارگاه امامزاده تحویل میدهند تا احیانا کسی ناهار نخورده از میهمانی آقا سیدحمزه نرود.
رسوم تاسوعا و مراسم شکرگزاری مردم اسرم در منطقه شرقی مازندران از چنان شهرتی برخوردار است که تعدد میهمانان موجب کمبود پارکینگ و ترافیک چند ساعته در هنگام بازگشت عزاداران یا اهالی می شود که این نشان از دلدادگی مردم این سامان به اعتقادات مذهبی و هنجارهای تاریخی اجتماعی دارد اما هنوز هم گویی اقدام شایسته ای برای ثبت ملی این رسوم به ویژه جشن چند هزار نفری شکرگزاری مردم اسرم یا به قول قدیمی ها"سیدحمزه بازار" در شهرستان میاندورود استان مازندران نشده است.
انتهای پیام/

اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
اسرمی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
که اسرم شهر ما یاد باد .....همیشه بر بامش آباد باد .........
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار