اقتصاددانی که سیاستمدار مطرح شد
احمد چلبی رهبر کنگره ملی عراق در سن حدود 70 سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت.
کد خبر: ۱۲۳۰۳۴
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۴ 03 November 2015
تابناک بوشهر: یک منبع در کنگره ملی عراق از درگذشت ناگهانی "احمد چلبی" رهبر آن در منزلش در بغداد خبر داد.

این منبع به المسله گفت: احمد چلبی رهبر کنگره ملی عراق و رئیس کمیسیون مالی صبح امروز در منزلش در شهر"کاظمین" واقع در شمال بغداد بر اثر سکته قلبی درگذشت.

دیگر رسانه‌های عراقی نیز خبر درگذشت احمد چلبی را مخابره کردند.

احمد چلبی که بود؟

احمد عبدالهادی چلبی در سال 1945 میلادی در یک خانواده شیعی عراقی به دنیا آمد، وی در رشته ریاضیات توانست تا سطح دکترا تحصیل کند. وی از سیاستمداران مطرح و شناخته شده عراقی در مبارزه با رژیم صدام معدوم به عنوان رهبر کنگره ملی عراق به شمار می‌رود، چلبی پس از آنکه بانک پتراء را در اردن تاسیس کرد به یک بازرگان تبدیل شد. وی از یک خانواده شناخته شده عراقی بود که همین مسئله، نگاه تحلیلگران سیاسی در غرب را از وی به عنوان یکی از سران مطرح عراق پس از سرنگونی صدام جلب کرده بود.

خانواده وی یک خانواده ثروتمند بود که در بخش بانکی فعالیت ‌می‌کرد و عراق را در سال 1958 میلادی ترک کرد. پدرش وزیر تجارت عراق در دوران پادشاهی این کشور بود.چلبی بیشتر عمرش را پس از ترک عراق در خاورمیانه و انگلیس به استثنای مدتی از نیمه دهه نود سپری کرد، زمانی که برای ساماندهی انتفاضه در شمال عراق تلاش کرد.

در جریان مبارزه کنگره ملی عراق به رهبری احمد چلبی با رژیم صدام، نظامیان دیکتاتور سابق عراق، 98 نفر از اعضای این جنبش را به قتل رساندند.

چلبی دوران پرفراز و نشیبی را در زندگی هفتاد ساله خود سپری کرد، او تحصیل کرده دانشگاه شیکاگو بود و سپس به مرکز فناوری ماساچوست رفت. او شخصیت جذاب، قدرتمند و صاحب تجربه در سیاست بود که کسی نمی‌توانست او را نادیده بگیرد.‎

البته ادعاها و اتهاماتی علیه وی در زمینه تخلفات مالی مطرح شده بود به طوری که در سال 1992 یک دادگاه نظامی اردنی، اتهاماتی را به وی درباره بانک پترا و ورشکستگی آن نسبت داد، بانکی که چلبی در تاسیس آن در سال 1977 مشارکت کرده بود.

پس از بیماری ملک حسین و بستری شدن وی در بیمارستان شیکاگو، وی(شاه وقت اردن) با چلبی دیدار و اعتراف کرد که دادگاه نظامی اردن با هدف جلب رضایت صدام، چلبی را متهم کرده بود و چلبی از تمام اتهامات ادعایی تبرئه شد.‎

در مصاحبه‌هایی که با احمد چلبی انجام شده بود، وی احتمال این‌که در هر دولتی در عراق نقش اصلی را به عهده بگیرد، کم اهمیت خوانده و گفته بود من شخصا برای این‌که رئیس جمهور عراق شوم، تلاش نمی‌کنم و به دنبال مناصب نیستم، ماموریت من با آزادسازی عراق از سلطه صدام پایان خواهد یافت.

چلبی پس از سرنگونی صدام، خواستار تشکیل دولت انتقالی برای انتقال عراق به حکومت دموکراتیک با ساختار فدرالی که تمام طوایف و گروه‌ها در آن شرکت کنند، شده بود.‎

چلبی مبتکر طرح "شهرهای سه گانه" با هدف سرنگونی صدام بود که هدف از طرح این بود که قیام کنندگان علیه صدام برخی مناطق اصلی را به کنترل خود درآورند و سپس به محاصره و ساقط کردن صدام معدوم اقدام کنند، اما این طرح از حمایت کشورهای عربی همسایه برخوردار نشد، زیرا آنها گفته بودند اجازه نخواهند داد که چلبی فرماندهی ارتش را برای آزادسازی عراق برعهده بگیرد.

احمد چلبی یکی از اعضای شورای حکومت انتقالی بود که در سال 2004 در عراق پس از سرنگونی رژیم صدام تشکیل شد، این شورا، زمام امور عراق را پس از صدام به دست گرفت.

چلبی از نگاه الفرات

احمد چلبی علاوه بر ریاست حزب کنگره ملی عراق، از رهبران فراکسیون پارلمانی المواطن(وابسته به مجلس اعلای اسلامی عراق) هم به شمار می‌رود.

بر اساس گزارش الفرات،‌ پدربزرگ احمد چلبی، در 9 منصب وزارتی فعالیت کرده بود، پدرش هم کارمند نخست وزیری بود و در ادامه ریاست پارلمان عراق را به عهده گرفت.
احمد چلبی از کوچکترین فرزندان عبدالهادی چلبی بود. چلبی در سال 1958 میلادی به همراه خانواده‌اش به اردن رفت و  دوران جوانی‌اش بین امان پایتخت اردن، لندن، بیروت و واشنگتن سپری شد. وی به سخت‌کوشی در تحصیل و گذراندن مراحل درسی در شرایط دشوار و فارغ التحصیلی از دانشگاه جان هاپکینز معروف بود.

ریاضیات را در دانشگاه شیکاگو تدریس کرد و توانست به درجه استادی برسد، وی آنگاه در مرکز فناوری ماساچوست تدریس کرد. در ادامه به عنوان استاد به تدریس ریاضیات در دانشگاه ‌آمریکایی بیروت تا سال 1977 میلادی پرداخت. سپس شاهزاده حسن برادر ملک حسین شاه سابق اردن، وی را برای تاسیس بانک پترا به امان دعوت کرد و طولی نکشید که این بانک به یکی از مطرح ترین بانک‌های اردن و یکی از مهم‌ترین بانک‌های منطقه تبدیل شد.

چلبی پله‌های پیشرفت را در دنیای تجارت سپری کرد تا این‌که به یکی از چهره‌های شاخص و سرمایه‌داران شاخص عرب در اروپا و جهان عرب تبدیل شد.در طول مدتی که چلبی مدیریت بانک پترا را در اردن در دهه هشتاد برعهده داشت، به صراحت با رژیم معدوم صدام مخالفت می‌کرد، این در حالی بود که پادشاهی اردن، بندر عقبه را به روی تجارت سلاح‌هایی که برای رژیم صدام سرازیر می‌شد، گشوده بود .

سرانجام چلبی در سال 1989 میلادی، اردن را ترک کرد و به انگلیس برگشت. آنگاه در سال 1992 به عراق بازگشت تا جنبش مبارزاتی علیه رژیم دیکتاتوری صدام را در کوه‌های منطقه کردستان در شمال عراق رهبری کند. وی تا سال 1997 در این منطقه باقی ماند تا این‌که در اولین ماه سال 2003 میلادی به عراق بازگشت و پیوندها میان خانواده‌های مختلف عراقی را که با رژیم صدام مبارزه کرده بودند، مستحکم کرد.

احمد چلبی چندین منصب و مسئولیت در دولت عراق داشت که مهمترین آن ریاست شورای حکومت انتقالی بود که از اول ماه سپتامبر 2003 تا سی‌ام سپتامبر همان سال را برعهده داشت. چلبی تا لحظه مرگ، در جلسات قانون‌گذاری در پارلمان عراق در کنار دیگر نمایندگان شرکت می‌کرد.
منبع: تسنیم
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار