به گزارش خبرنگار تابناک از استان فارس، افزایش چشمگیر تقاضا برای این نوع جراحی، سوالات بسیاری را در ذهن ایجاد میکند: آیا این حجم بالای جراحیها نشان از یک نیاز پزشکی است یا بیشتر به دنبالهروی از چهرههای مشهور و به امید افزایش اعتماد به نفس، زیر تیغ جراحی میروند. چرا با وجود افزایش تعداد جراحیها، شاهد افزایش نارضایتی وعوارض پس از عمل هستیم؟ و مهمتر از همه، چرا فرهنگسازی مناسبی در این زمینه از سوی دستگاههای متولی انجام نمیشود؟
روانشناسی زیبایی و دلایل تمایل به جراحی بینی
مرضیه سادات خلیلی دکترای تخصصی روانشناسی، درمانگروعضو رسمی سازمان نظام روانشناسی ایران به تابناک میگوید: چنانچه تمایلات انسان را به نیازهای جسمی و نیازهای روانی دسته بندی کنیم، تمایل به زیبایی در گروه دوم قرارمی گیرد و تا اندازهای که در روند زندگی فرد تداخل ایجاد نکند و باعث ابتلا فرد به اختلالات روانشناسی نشود، قابل قبول است.
عواقب روانی جراحیهای ناموفق
این پژوهشگر پژوهشگر سازمان نظام روانشناسی ایران معتقد است:اساس تعیین ایده آل در زیبایی از مقایسه و تجربههای قبلی در ذهن ایجاد میشود وهمچنین امروزه بسیاری از ملاکهای زیبایی توسط شرکتهای لباس، خوراک و تعیین میشوند که برای فروش بیشتر محصولات در نظر گرفته شده اند.
خلیلی ادامه میدهد:جراحیهای متوالی و در گام اول کاملا درونی است وعدم رضایت میتواند ناشی از وسواس فرد به نتیجه عمل، احساس نرسیدن به نتیجه ایده آل باشد که به دنبال آن میتواند برای فرد عدم کسب احساس توجه را ایجاد کند.
دکترای تخصصی روانشناسی ایران میگوید: در واقع عزت نفس احترام به خود است که باعث احساس تعلق و ایجاد شایستگی میشود؛ و با توجه به نتایج مطالعات، انجام شده یادگیری مهارتهای مختلف، مانند ورزش کردن تکرارجملات تاکیدی مثبت میتواند در بالا بردن عزت نفس افراد تاثیر فراوانی داشته باشد.
اهمیت تناسب بینی با سایر اجزای صورت
دکتر بیژن خادمی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز شکایت بیماران از پزشکان زیبایی را یکی از مشکلات جامعه پزشکی میداند و میافزاید: زیبا شدن باید بر پایه قانون تناسب استوار باشد، زیرا بسیاری از متقاضیان عمل زیبایی به دلیل ارزان بودن به پزشکانی مراجعه میکنند که در این کار مهارت کافی ندارند.
تأثیر تاریخ و فرهنگ بر انتخاب جراحی بینی
این متخصص گوش و حلق و بینی که معتقد است کوچک کردن بینی برای یک جراح کار دشواری نیست ادامه میدهد: بینی باید با صورت متقاضی مطابقت داشته باشد که البته در جامعه امروزی به این موضوع اهمیتی داده نمیشود.
وی در خصوص افزایش آمار متقاضیان این نوع جراحی در فارس و شیراز میگوید: با دیدن نقوش برجسته تخت جمشید متوجه میشویم که نژاد پارس بینیهای عقابی و کشیده دارد به همین دلیل تعداد متقاضی جراحی بینی در استان رو به افزایش است و عده بسیاری حاضر میشوند با پرداخت هزینه هنگفت و تحمل درد این عمل را انجام دهند.
به گفته این پزشک متخصص برای جراحی زیبایی بینی باید پزشک بیمار را انتخاب کند تا برخی از افراد متقاضی این عمل پس از جراحی ابراز پشیمانی نکنند و با مراجعه به مطب پزشک گلایهمند نباشند.
نقش دستگاههای متولی در نظارت بر کلینیکها
به نظر میرسد برای کاهش عوارض و نارضایتیهای ناشی از جراحی بینی، نیاز به فرهنگسازی گسترده و ایجاد آگاهی در جامعه نیاز دارد چراکه این امر مستلزم همکاری رسانهها، پزشکان، روانشناسان و مسئولان است. همچنین، باید نظارت بر کلینیکها و پزشکان افزایش یابد و مشاورههای تخصصی قبل از عمل به صورت جدی پیگیری شود.
محمد شبیری
انتهای خبر/ع